Elektronik Mühendisi Aytunç Zafer Akça

Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği (TGKD) olarak, dernek çalışmalarımız hakkında bilgi vermek amacıyla çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyoruz.

Bu kapsamda, devlet büyüklerimizi ziyaret etmenin yanında, kamu kurum ve kuruluşları ile çeşitli meslek gruplarında başarılı olmuş Tosyalı değerlerimizi de ziyaret ediyoruz.

Makamlarında veya çeşitli vesilelerle şehrimizde bir araya geldiğimiz bu değerli yöneticilerimizi bilmeyenlere tanıtmayı, tanıyanlara ise bir kez daha hatırlatmayı amaçlıyoruz.

Bu kapsamda, Tosya ve Tosyalıların sorun ve sıkıntılarıyla yakından ilgilenen, Tosya sevdalısı, Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Elektronik Mühendisi Sayın Aytunç Zafer Akça’ya hemşehrilerimiz adına teşekkür ederken, başarılarının artarak devamını dileriz.

.

ELEKTRONİK MÜHENDİSİ SAYIN AYTUNÇ ZAFER AKÇA KİMDİR

.

Akça, Öğretmen anne ve babanın ilk çocuğu olarak 27 Ağustos 1972 tarihinde Kastamonu’nun Tosya ilçesinde doğdu.

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Okçu Köyü’ndeki İlköğreniminin ardından, orta öğrenimini 1986 yılında Konya Karma Ortaokulu’nda tamamladı, 1989 yılında Konya Gazi Lisesi’ni de yine dereceyle bitirdi.

Aynı yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünü kazandı. Öğrenim hayatı sırasında TRT ve PTT bünyesindeki birimlerde staj yaptı. 1993 yılında üniversiteden mezun oldu.

Askerlik hizmetini Kasım/1994 – Nisan/1996 arasında Ankara Mamak Muhabere Okulu’nda yedek subay olarak yaptı. İlk mesleki iş tecrübesini Isparta Mensucat San.Tic.A.Ş.’de “Elektronik Bakım Mühendisi” olarak 1996 yılında ifa etti. Ardından 1997-1998 yıllarında, otomasyon sistemleri ile çalışan çeşitli fabrikalarda, CNC tezgah ve makina sistemlerinden sorumlu “Elektrik-Elektronik Bakım Mühendisi” olarak görev yaptı.

1998 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları’nın açmış olduğu imtihanı kazanarak, Şeker Fabrikaları bünyesinde bulunan Ankara EMAF (Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası)’na “Proje Mühendisi” olarak atandı. Bu süreçte Yozgat, Bor, Turhal ve Eskişehir Şeker fabrikaları’nın hamfabrika ve rafineri otomasyon projelerinde görev aldı. Türkiye Şeker Fabrikaları’nın ilk yurt dışı projesi olan Özbekistan Horezm Şeker Fabrikası’nda “Otomasyon Sistemlerinden Sorumlu Proje Mühendisi” olarak görev alarak 1998 yılı sonunda adı geçen fabrikanın saha testleri ve devreye alma çalışmalarının koordinasyon sorumlusu olarak Özbekistan’da da bilfiil görev yaptı. Şeker Fabrikaları bünyesinden 2001 yılı sonunda kendi isteği ile ayrılana kadar yurt içindeki şeker fabrikalarının otomasyon projelerinde görev almaya devam etti.

Şeker Fabrikaları’nın modernizasyonu konularında, çok sayıda şeker fabrikasında, elektrik ve elektronik bakım ekiplerine seminerler verdi. Yine bu süreçte yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli teknik uzmanlık eğitimlerine de katıldı.2001 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları’ndan ayrılmasını takiben 2004 yılına kadar Siemens AG ve Elimko firmalarında özellikle ağır sanayideki her türlü otomasyon projesinde yazılım, donanım, test ve devreye alma mühendisi olarak görev yaptı.

2004 yılında çalışmaya başladığı ERE Enerji’de enerji santralleri projelerinde, sırasıyla “Proje Mühendisi”, “Proje Sorumlusu” ve “Teknik ve Kurumsal Koordinasyon Sorumlusu” görevlerinde bulundu.2007 yılından 2011 yılı başına kadar çalışmalarına EnerjiSA bünyesinde devam etti. ERE Enerji’deki son dönemi ve EnerjiSA’da çalıştığı sürede, “Teknik Koordinasyon”, “Proje Sorumlusu” olarak çok sayıda, Hidroelektrik, Rüzgar ve Termik Enerji Santrali projesinde görev aldı.

Projelerin başlangıç sürecindeki tüm izinlerden, teknik ve idari izin süreçlerinin takibi dahil sürecin her aşamasındaki konularda etkin bir şekilde görev aldı.2011 yılında Çalık Enerji’de başladığı “Yenilenebilir Enerji Santralleri Kurumsal Koordinasyon Müdürlüğü” görevini şirketin İstanbul’a taşınması üzerine 2018 yılında noktalamıştır.

2019 yılından bu yana TÜREB/Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nde Regülasyon/Mevzuat ve Enerji Politikaları Müdürü olarak görev yapmakta, sektörün paydaşlarına idari süreçlerde destek olmaktadır.Ayrıca, 20 yıla yaklaşan enerji tecrübesi ile, devletin ilgili Kurum ve Kuruluşlarına enerji alanındaki politikalar konusunda “gönüllülük” esasına dayalı olarak danışmanlık yapmak üzere kendisi tarafından kurulan “Enerji Profesyonelleri Grubu”nun başkanlığını da 2011 yılından bu yana yürütmektedir.

İyi derecede İngilizce bilen hemşehrimiz, Sibel Hanımla evli olup Ali Yasir ve Sueda’nın babasıdır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir