Ankara Kastamonu Dernekler Federasyonu (KASDERFED) Başkanı Hasan Şen, Başkent’te Kastamonu Günleri ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti :
Biz Kastamonu Dernekler Federasyonu olarak, 23 yıldır Ankara’da faaliyet gösteriyoruz. Federasyonumuzun kuruluş amacı, Kastamonu Dernekleri, Kamu Kuruluşları, Vakıf ve tüm hemşerilerimiz arasında Dayanışma ve İşbirliğinin sağlanması, İlimizin, kültürümüzün, yöresel ürünlerimizin, El Sanatlarımızın tanıtılması ve yaşatılması çalışma, etkinlik ve tüm hemşeri platformlarında görev almaktır. Federasyonumuz kar amacı güden bir Federasyon bu güne kadar olmamış ve bundan sonraki faaliyetlerinde de olmayacaktır.
Federasyon olarak 2006 yılında, Başkent’te bir ilk olan “İl Tanıtım Günleri” etkinliğini ilk defa Ankara’da gündeme getirip, hayata geçirdik. 18 yıldır kesintisiz (Pandemi dönemi hariç) bu faaliyetimize “Size En Yakın 4 Mevsim Kastamonu” ve “Tadımlık Kastamonu’yu Ankara’ya getirdik, Doyumluk için Kastamonu’ya Bekliyoruz” sloganı ile tarihini, kültürünü, el emeği, göz nuru ürünlerimiz, yemekten, ahşaba, kadın kooperatiflerimizin üretimine destek amacıyla üreticiden, tüketiciye bir köprü vazifesi yapmaya çalışıyoruz.
Bölgemize ait Coğrafi işaretli ürünümüzden, özellikle Sarımsak, Pirinç, Siyez Bulguru, Pastırma, Çekme Helva başta olmak üzere, Deniz, Yayla, Endemik Bitki, Tarih ve Kültürel tüm zenginliklerimizi Ankara’daki hemşerilerimizde buluşturma ve İlimiz Kastamonu’yu Başkent’te en iyi şekilde tanıtmak her zaman ilk hedefimiz olmuştur.
Kastamonu İlimiz Çanakkale’de Türkü, Sakarya’da Umut, 30 Ağustos’da Zaferdir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kılık, Kıyafet Devrimi “Bu Serpuşun Adına Şapka Derler” diyerek Kastamonu’da yaptığı ve “Gözüm Cephede, Kulağım İnebolu’da” sözleriyle Kastamonu’nun Kurtuluş Savaşında önemini, İstiklal yolu ve Kadın Kahramanımız Şehit Şerife Bacıyı, hiç savaş görmemesine rağmen en çok şehit veren Kastamonu’yu Başkent’lilere ve ziyaretçilere resim ve temalarla anlatmaya çalışıyoruz.
Kastamonu’nun tarihini, kültürünü, doğasını, yöresel lezzet ve ürünlerini, tüm güzellikleri anlamlı ve daha güzel kılmak için, Başkent ile Kastamonu arasında kültürel etkileşimi kalıcı ve sürdürülebilir bir hale getirmeyi ve Ankara’nın turizm ve gezi amaçlı yönünü Kastamonu’ya çevirmesini amaçlıyoruz.
Hz.Pir Şeyh Şaban Veli Türbesi, Nasrullah Camii, Küre Dağları Milli Parkı, Ilgaz Dağı Yurdumtepe, Pınarbaşı Horma ve Valla Kanyonları ile Azdavay Cam teras, Cide ve İnebolu ilçemizin ziyaretçilerinin %80’ninin Ankara ve civarından oldukları ve bu ziyaretçilerin çoğunun tanıdım günü etkinliklerinden gördüklerinden esinlenerek ziyarette bulunduklarını bizlere iletmişlerdir. Birçok esnafımızda, yine bu etkinlikte edindiği müşterilerine internet üzerinden satış yapmaktadırlar.
Biliyoruz ki; İl tanıtım deyince o ilin Valiliği, İl ve ilçe Belediyeleri, Katso, Kesob Turizm Alt yapı birliği, Kuzka, Kadın Kooperatifleri, Muhtarlar, Üreticiler, Turizm Derneği, Sanayici, Siyasetçi, Sendikalar, Üniversite vb. olmadan olmaz. Biz bu etkinlikte tüm bu saydığımız paydaşlarımızla yada bileşenlerle birlikte hareket etmekten yanayız. Aksi halde bu etkinliğin bir panayır havasında geçeceğini biliyoruz.
Bu yıl 09-12 Ekim 2025 tarihleri arasında 20.cisini düzenlemeyi planladığımız Başkent’te Kastamonu günleri etkinliği için yer rezervasyonu yapılmış olup, belirtilen tarihlerde, Kastamonu Sevdalıları, Esnaf, Sanatçı, Öğrenci, İşçi, Memur, köylü tüm hemşerilerimizi bekliyoruz.
Tadımlık Kastamonu Ankara’da.

